Eco-Răzeni a obţinut Premiul ONU pentru promovarea dreptului persoanelor cu dizabilități la muncă și viață independentă
Eco-Răzeni a obţinut Premiul ONU pentru promovarea dreptului persoanelor cu dizabilități la muncă și viață independentă
Organizația Națiunilor Unite în Moldova a premiat la 10 decembrie 2015 realizările remarcabile în domeniul drepturilor omului în Republica Moldova în 2015, eveniment în cadrul căruia Întreprinderea socială “Floare de cireș” fondată de Asociația Obștească “Eco-Răzeni” a obținut Premiul mare pentru promovarea dreptului persoanelor cu dizabilități la muncă și viață independentă.
“Dacă mă angajez, pierd ajutorul social şi gradul de dizabilitate”, “nimeni nu angajează persoane cu dizabilităţi”, “cu-i mă adresez şi cine mă poate ajuta să-mi caut un loc de muncă sau să învăţ o meserie”, acestea sînt numai cîteva dintre întrebările şi problemele la care, începînd cu aprilie 2012, Asociaţia Obştească „Eco-Răzeni” oferă răspunsuri şi soluţii tinerilor cu alte abilităţi. Este vorba despre un program amplu care şi-a propus drept scop creşterea gradului de incluziune socială şi calităţii vieţii a tinerilor cu dizabilităţi prin facilitarea accesului lor la servicii sociale inovative, exersarea abilităţilor de viaţă şi de muncă, combaterea marginalizării, implicarea părinţilor şi asigurarea sustenabilităţii intervenţiilor de incluziune socială.
Eco-Răzeni este fondatorul primei întreprinderi sociale de catering în Moldova „Floare de cireş” SRL, care oferă formare și angajare pentru persoanele cu dizbabilităţi din mediul rural. Aceasta a fost lansată în baza experienței austriece, în decembrie 2012, ca o mică afacere cu obiective sociale, prin care s-au creat locuri de muncă și oportunități de formare pentru un grup de 12 de tineri cu dizabilități (7 fete și 5 băieți cu diferite grade și tipuri de dizabilitate). La întreprinderea socială sunt angajate 22 de persoane: 13 femei și 9 bărbați, inclusiv doisprezece tineri cu dizabilități și două persoane de etnie romă. Întreprinderea socială are două tipuri de activități: servicii de catering și de creștere a legumelor în seră.
Întreprindere socială a început activitatea de prestare de servicii de catering, în septembrie 2013 și până în noiembrie 2015 a servit aproximativ 438 de evenimente pentru 93 de clienti care au participat circa 20 mii de oameni. În momentul de față, personalul nostru servește aproximativ 37 de evenimente pe lună și are capacitatea de a servi maxim zilnic cite 3 evenimente. 54% dintre clienții au folosit cel puțin de două ori serviciile de catering și 87% dintre clientii rămas foarte mulțumiți de calitatea şi livrarea bucatelor și de serviciile de deservire. Din ianuarie 2015, întreprinderea socială este în proporţie de 80% sustenabilă din punct de vedere financiar.
În cadrul întreprinderii sociale, angajații cu dizabilități sunt instruiți pentru a obţine competențe financiare, abilități de integrare socială și responsabilități sporite la locul de muncă. În rezultat, ei participă activ în viaţa comunităţii, transformându-se treptat din beneficiarii pasivi ai prestațiilor sociale în cetățeni activi, devin responsabili, cu drepturi și obligații și capacitate să-şi realizeze propriul potențial. În septembrie 2015, la Floare de cireş a fost lansat programul de instruire la locul de muncă pentru tinerii cu dizabilități din diferite regiuni ale Moldovei – la fiecare 4 luni, un grup de șase tineri cu dizabilități sunt formaţi pentru meseria de bucătar auxuliar şi chelner, abilităţile le obţin în procesul de muncă la întreprinderea socială.
Floare de cireş este program amplu de formare profesională care antrenează bărbați și femei cu dizabilităţi în sfera alimentaţiei publice. În calitate de angajaţi, învaţă să prepare mâncare şi să o servească clienţilor, astfel îşi dezvoltă încrederea în sine şi se pregătesc să devină lideri în familiile şi comunităţile lor. Într-un spaţiu suportiv şi securizat, femei și bărbați învaţă să lucreze în echipă, totodată obţin experienţă de muncă, iar CV-ul lor devine mai atractiv. Floare de cireş oferă speranţă, instruire, și sprijin pentru tineri, bărbați și femei cu dizabilităţi, care să le permită să își schimbe viaţa lor şi să devină membri activi în comunități.
Floare de cireş este recunoscătoare tuturor partenerilor şi clienţilor care fac munca noastră posibilă. Sprijinul lor este esențial pentru susținerea programelor noastre importante pentru tinerii care doresc să devină cetăţeni care contribuie la dezvoltarea comunităţii. Floare de cireş, de asemenea, activează și pentru a servi ca un exemplu de inspirație pentru alte comunități ca să dezvolte întreprinderi sociale.