Vizită de studiu și schimb de bune practici în Belgia
Vizită de studiu și schimb de bune practici în Belgia
Reprezentanți ai Eco-Răzeni și Floare de cireș au participat în perioada 20 – 24 ianuarie 2019 la o vizită de studiu și schimb de bune practici în Belgia. Delegația din Republica Moldova a reușit să facă cunoștință cu specificul activității mai multor întreprinderi sociale care au ca și scop inserția în cîmpul muncii a persoanelor din categorii defavorizate (Groupe Terre și MAD café din Liege, De Kringwinkel Ateljee și Balenmagazijn/Parnasus din Ghent, Atelier Groot Eiland din Brussels), totodată s-a întîlnit cu reprezentanți ai rețelelor întreprinderilor sociale (RES – Réseau d’Entreprises Sociales din Regiunea valonă și Samen Sociaal Tewerkstellen din Regiunea flamandă, European Network of Social Integration Enterprises – ENSIE).
Fiecare din noi ajunge să fie afectat, mai devreme sau mai târziu, de modelul economiei lineare, care domină azi sistemul economic mondial, model ce nu ține cont de epuizarea ireversibilă a resurselor naturale sau de consecințele nefaste ale acesteia asupra mediului și a celor care fac parte din el. Unica alternativă, care evită extragerea continuă a materiilor prime pentru crearea de produse noi, oferind totodată noi oportunități de angajare grupurilor sociale marginaliate, este modelul economiei circulare, care nu trebuie confundată cu procesul de reciclare, aceasta fiind doar unul din mecanismele ei. Răspunsul cel mai frumos și reponsabil la aceste provocări stringente este întreprinderea socială cu finalitate incluzivă, care-și propune să asigure un echilibru între aspectele sociale, economice și ecologice, fără a periclita capacitatea viitoarelor generații de a răspunde propriilor nevoi.
Un adevărat exemplu în acest sens este proiectul belgian Terre asbl, care prin sistemul său de recuperare și reciclare a textilelor oferă, în același timp, posibilități de inserție socială persoanelor îndepărtate de la circuitul tradițional al forței de muncă. Astfel, nu doar hainelor, ci și persoanelor, aflate în risc de sărăcie sau excluziune socială, li se oferă o a doua șansă de a mai fi utili, de a se regăsi și integra în circuitul comunitar. Revalorificarea hainelor de mâna a doua se face cu ajutorul unor tehnici specializate de triere a diferitor categorii de textile, care permit tratarea a 17.000 de tone de haine colectate și triate în centrele de triaj din Herstal (Liège) și Charleroi (Couillet) și angajarea a 250 de persoane din grupuri sociale expuse riscului excluziunii. Circa 60% din textilele triate sunt reutilizate și propuse spre vânzare, la un preț redus, în magazine Boutique Terre specializate.
O altă manifestare de succes a conceptului de economie circulară incluzivă este organizația nonguvernamentală Ateljee din Gent, Belgia, care desfășoară o gamă largă de activități de reutilizare. Una din cele mai cunoscute misiuni ale organizației este promovarea mobilității ecologice prin proiectul trans-fair, care oferă, prin intermediul atelierului său de reparație a bicicletelor, o gamă înreagă de servicii, de la închiriere, asamblare și mentenență la servicii pentru biciclete electrice. Tot în cadrul Ateljee, a mai fost creat și un centru de triere a hainelor second-hand, care urmează mai apoi să fie expuse vânzării în magazinele create în acest scop. Pe etajerele acestor magazine pot fi întîlnite, de asemenea, gențile și sacii “Gent Made”, omercializate sub marcă proprie, produse prin upcycling din articole reciclate. Afară de aceasta, Ateljee gestionează restaurantul social Parnassus, situat în inima orașului Gent. Acest proiect social își ține activitatea într-o biserică franciscană și, în scopul susținerii angajaților cu venit minim, oferă mese de prânz la preț redus pentru persoanele dezavantajate social în cele cinci zile lucrătoare ale săptămânii. Legumele și fructele utilizate la pregătirea bucatelor din meniu, sunt produse locale, cultivate chiar de angajații Ateljee, promovând așa numit-ul circuit scurt. Toate proiectele inițiate de Ateljee vizează atât incluziunea persoanelor cu oportunități limitate de angajare în câmpul muncii și îmbunătățirea calității vieții pentru familiile cu venit redus, cât și promovarea respectului pentru mediul înconjurător.