Vizita de studiu a experţilor estoni în Republica Moldova
Vizita de studiu a experţilor estoni în Republica Moldova
În cadrul programului de Supraveghere de Vecinătate în perioada 11 – 15 noiembrie 2013, în Republica Moldova a avut loc vizita de studiu a doi experţi din Estonia. În cadrul vizitei de studiu au fost analizate rezultatele implementării proiectului pilot de supraveghere de vecinătate, discutate aspecte ce ţin de dezvoltarea programului. Vizite şi întîlniri cu reprezentanţi ai poliţiei şi administraţiei publice raionale au avut loc în raioanele Ialoveni şi Ungheni.
În cadrul atelierului de instruire (perioada 12 – 13 noiembrie) 15 lideri de sectoare şi poliţişti din localităţile raionului Ungheni şi Ialoveni au fost instruiţi în comun cum să asigure securitatea prin intermediul sectoarelor de supraveghere de vecinătate. Participanţii au aflat care sunt paşii pentru asigurarea unei vieţi sigure în localităţile rurale. Acum poliţiştii de sector vor putea coopera cu cetăţenii şi împreună vor preveni infracţiunile care au loc frecvent. Cele mai multe infracţiuni care au loc ţin de infracţiuni contra patrimoniului. Din acest considerent, supravegherea de vecinătate instruieşte membrii să ia toate măsurile de securitatea necesare la domiciliu pentru a reduce oportunitatea ca infracţiunea să aibă loc.
La data de 14 noiembrie a avut loc masa rotundă cu tematica “Cînd vecinul este violent” în care au fost analizate aspecte ce ţin de prevenirea violenţei în familie.
Alexei Peganov, reprezentant al poliţiei din Estonia a comunicat modul în care poliţia previne violenţa domestică. Violenţa domestică este tipul de infracţiune des întîlnită atît în Estonia cît şi în Republica Moldova. Statistica în creştere este alarmantă. În Estonia, aproximativ fiecare a doua persoană cu vîrsta cuprinsă între 15 şi 74 ani care se află în relaţie de cuplu s-a confruntat cel puţin cu un caz de violenţă în familie.
Tiina Ristmae – expert din partea organizaţiei ”Neighborhood Watch” din Estonia a oferit mai multe exemple în care vecinii pot şi trebuie să se implice în prevenirea sau stoparea violenţei în familie. Pe lîngă faptul că vecinii pot să apeleze poliţia, ei mai pot să acorde ajutor în caz de necesitate victimelor prin oferirea informaţiei necesare. În cadrul programului de Supraveghere de Vecinătate, violenţa domestică este considerată o infracţiune, iar membrii sunt încurajaţi să nu tolereze acest tip de infracţiune şi să acţioneze. Principiul ASCULTĂ, SUPORTĂ, ÎNCURAJEAZĂ este cel mai adecvat în cadrul Supravegherii de Vecinătate.
Experţii au comparat experienţa ambelor ţări aducând noi argumente în favoarea prevenirii violenţei domestice. In acest sens, programul de Supraveghere de Vecinătate împreună cu organizaţiile specializate îţi propune informarea vecinilor asupra posibilităţilor de intervenţie în cazul în care sunt martori ai violenţei domestice.