Noi oportunităţi de formare profesională şi angajare în cîmpul muncii pentru tinerii cu dizabilităţi
Noi oportunităţi de formare profesională şi angajare în cîmpul muncii pentru tinerii cu dizabilităţi
Un Acord de colaborare între Asociaţia Obştească „Eco-Răzeni” şi Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă Ialoveni a fost semnat vineri, 11 aprilie 2014, la Răzeni în cadrul mesei rotunde cu genericul „Întreprinderea socială Floare de cireş SRL – bună practică de incluziune socio-profesională a tinerilor cu alte abilităţi.
Acordul de colaborare este semnat pentru o perioadă de doi ani, timp în care, Asociaţia Obştească „Eco-Răzeni”, ca parte a acestui Acord, şi-a propus să le realizeze următoarele activităţi: – crearea de noi locuri de muncă în cadrul Întreprinderii sociale „Floare de cireş” SRL din Răzeni pentru tinerii cu dizabilităţi în căutarea unui loc de muncă şi tinerii şomeri de lungă durată din localităţile raionului Ialoveni; – participarea la organizarea anuală a unui Tîrg al locurilor de muncă pentru tineri, prin invitarea tinerilor cu dizabilităţi aflaţi în căutarea unui loc de muncă şi a tinerilor şomeri de lungă durată (logistica, invitarea tinerilor cu dizabilităţi, distribuire / mediatizare evenimentului, invitarea potenţialelor angajatori); – asistarea cel puţin a 50 de tineri cu dizabilităţi şi tineri şomeri de lungă durată în accesul la instruiri profesionale şi angajarea în câmpul muncii; – informarea opiniei publice despre asistarea la angajarea în câmpul muncii a tinerilor cu dizabilităţi şi a tinerilor şomeri de lungă durată (istorii de succes); – promovarea conceptului de antreprenoriat social şi acordarea serviciilor de consultanţă şi asistenţă pentru iniţierea activităţilor de antreprenoriat social în localităţile raionului Ialoveni.
De asemenea, la eveniment s-a discutat despre crearea în raionul Ialoveni a unui grup de lucru în domeniul integrării socio-profesionale a tinerilor cu oportunităţi reduse şi marginalizaţi. S-a decis ca pînă la sfîrşitul lunii mai, să fie întocmit şi aprobat regulamentul de funcţionare al grupului de lucru, iar în componenţa acestuia să fie reprezentanţi ai autorităţilor publice locale (primari, consilieri, specialişti în domeniul politicilor de tineret, învăţămînt, economie, protecţie socială, sănătate publică), Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă, ONG-urilor locale, agenţilor economici, mass-media şi ai grupului ţintă.
Grupul de lucru se va întruni o dată în trimestru şi va examina situaţia actuală în domeniu şi practicile de succes existente la nivel naţional sau în alte ţări, oportunităţile de intervenţie şi vor propune soluţii de reconsiderare a potenţialului local în susţinerea unor activităţi de integrare socio-profesională a persoanelor din categorii vulnerabile şi marginalizate. Grupul de lucru va constitui o platformă de atragere a atenţiei asupra problematicii vizate şi a partenerilor în vederea soluţionării acesteia. În cadrul grupului de lucru se va promova activ conceptul de antreprenoriat social şi parteneriatului public-privat în domeniul incluziunii sociale.
Detalii despre realizarea activităţilor din cadrul Acordului de colaborare şi activitatea grupului de lucru aflaţi de la Sergiu Gurău, preşedintele A.O. „Eco-Răzeni” (tel. 026895146, 079641243, ecorazeni@gmail.com).
Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Întreprinderea socială „Floare de cireş” S.R.L. – mecanism de integrare socială a tinerilor cu dizabilităţi din Răzeni” realizat de Asociaţia Obştească „Eco-Răzeni” cu suportul financiar al Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida) şi Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA.