(Jurnalul evenimentelor) Vizita de studiu „Auto-reprezentarea şi abilitarea economică a persoanelor cu dizabilităţi în România”
(Jurnalul evenimentelor) Vizita de studiu „Auto-reprezentarea şi abilitarea economică a persoanelor cu dizabilităţi în România”
Vizita la cele două organizaţii (Fundaţia „Pentru Voi” şi Ceva de spus) a îmbogăţit cunoştinţele teoretice şi a consolidat abilităţile practice ale participanţilor în domeniul auto-reprezentării, datorită experienţei bogate pe care o au instituţiile respective şi profesioniştilor cu care am avut posibilitatea să interacţionăm în timpul întîlnirilor. Discuţiile cu auto-reprezentanţii şi persoanele de suport a constituit o experienţă inedită care a ne-a oferit oportunitatea să ne convingem de impactul extraordinar al programului asupra îmbunătăţirii calităţii vieţii beneficiarilor.
Familiarizarea în detalii cu serviciile sociale şi activitatea unităţilor protejate a constituit unul dintre punctele forte ale vizitei de studiu, dat fiind faptul că am cunoscut practici eficiente de incluziune socială şi economică, am comunicat direct cu personalul implicat în acest proces. Este cazul să menţionăm că am primit informaţii utile despre metodologii, tehnici de lucru, proceduri operaţionale, instrumente privind angajarea în muncă a persoanelor cu dizabilităţi.
Sesiunea privind dezvoltarea antreprenoriatului social a reprezentat o relatare amplă cu aspecte conceptuale, sfaturi practice şi studii de caz. Aceasta a fost unul dintre subiectele din agendă care a prezentat un interes sporit pentru mine. Apreciez faptul că am beneficiat de oportunitatea de a cunoaşte o viziune complexă asupra conceptului de antreprenoriat social şi a am aflat poveşti de succes cu impact social real din portofoliul NESsT.
Întîlnirea cu reprezentanţii Asociaţiei pentru Integrarea Persoanelor cu Deficienţe a fost valoroasă prin faptul că am avut un dialog deschis despre situaţia persoanelor cu dizabilităţi şi provocările cu care se confruntă o organizaţie care promovează drepturile acestora. Totodată am cunoscut cîteva dintre soluţiile/acţiunile pe care le pune în practică AIPD.
Cred că vizita de studiu a avut un impact considerabil asupra participanţilor, în primul rînd am căpătat mai mult curaj şi încredere în forţele proprii, iar programele dezvoltate de organizaţiile noastre (auto-reprezentarea şi abilitarea economică a persoanelor cu dizabilităţi) vor trece în scurt timp printr-o schimbare conceptuală şi de conţinut calitativă.
Din punct de vedere a perioadei în care a fost organizată vizita de studiu sunt de părere că a fost una oportună din considerentul că trecem printr-o etapă de evaluare a rezultatelor activităţii şi planificare pentru următorii trei ani. Aspectele abordate şi cunoştinţele obţinute pe parcursul vizitei de studiu sunt foarte utile în acest sens.
Cea mai importantă descoperire din punct de vedere profesional pentru mine a fost programul de auto-reprezentare. Am rămas plăcut surprins de impactul pe care îl poate avea un asemenea program asupra beneficiarilor. Vizita de studiu mi-a oferit şansa să cunosc informaţii teoretice şi aspecte practice privind auto-reprezentarea. Un asemenea program va fi dezvoltat în curînd, în cadrul organizaţiei pe care o reprezint. Tot în acest context, nu mai puţin importantă au fost şi cunoştinţele obţinute despre serviciul de angajare în muncă asistată, aceasta din perspectivă că întreprinderea socială „Floare de cireş” SRL are ca şi obiectiv să lanseze un asemenea serviciu, inclusiv dezvoltarea cursurilor de calificare profesională adaptate pentru ajutor de bucătar şi lucrător în cultura plantelor.