Expoziţia de fotografie „Oameni care inspiră” a ajuns la Răzeni
Expoziţia de fotografie „Oameni care inspiră” a ajuns la Răzeni
În perioada 13-23 octombrie 2020, curtea Căminului cultural “Ion Inculeţ” din comuna Răzeni, r. Ialoveni, a găzduit pentru prima oară Expoziţia de fotografie „Oameni care inspiră”, unul din puţinele evenimente publice dedicate persoanelor cu necesităţi speciale, organizate în localitate. Expoziţia a reunit 12 postere, publicul (copii, tineri și adulți) fiind invitat să descopere vieţi şi istorii de succes ale oamenilor din țara noastră care fac lucruri uimitoare şi inspiraționale, care au realizat ceea la ce au visat, depăşind mari obstacole pentru a reuşi, în ciuda tuturor provocărilor cu care s-au confruntat.
“Oameni care inspiră” – îmbină câteva referinţe fotografice asupra dizabilităţii, trecute prin dimensiunea realităţii şi a unui mod de viaţă, adusă în vizorul răzănenilor cu scopul de a-i încuraja să privească cu alţi ochi problematica dizabilităţii, invitându-i să susţină procesul de combatere a stereotipurilor şi să contribuie la crearea unei societăţi incluzive şi accesibile, ai căror membri să respecte şi să recunoască drepturile, valorile şi abilităţile fiecărui om.
La inaugurarea expoziţiei au participat reprezentanţi ai administrației publice locale, Direcției Generale Asistență Socială și Protecție a Familiei Ialoveni, liceul din localitate, biblioteca sătească, parteneri ai A.O. Eco-Răzeni, persoane cu necesităţi speciale. Timp de zece zile, vizitatori ai expoziţiei au fost elevi şi adulţi, locuitori ai satului Răzeni.
Incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi, provocările şi oportunităţile acestora în comuna Răzeni – a fost conţinutul mesajului transmis de directorul executiv al AO Eco-Răzeni, Dl Sergiu Gurău, care este convins de faptul că “persoanele cu dizabilităţi, nu sunt o povară în plus comunităţii noastre, ele sunt o resursă, care necesită a fi utilizată şi valorificată, iar membrii comunităţii, trebuie să conştientizeze acest lucru şi să încurajeze persoanele cu dizabilităţi, ajutându-i să descopere împreună, cum pot face ca societatea în care trăim, să devină una mai bună pentru toţi”.
“Schimbarea atitudinii societăţii faţă de persoanele cu dizabilităţi poate fi realizată prin promovarea exemplelor unor persoane din ţara noastră, care nu şi-au văzut dizabilitatea ca pe nişte obstacole de netrecut, ci ca pe provocări care i-au împins să realizeze lucruri grozave, urmărindu-şi visele şi pasiunile, iar parteneriatele cu administraţia publică locală constituie o puternică premiză în realizarea acestui scop” a spus Dna Galina Climov, director executiv AOPD.
Viceprimarul com. Răzeni, Dl Eugeniu Gurău, a salutat iniţiativa inaugurării expoziţiei în localitatea noastră, asigurându-ne că administraţia publică locală se va implica şi va oferi şi în continuare suport în toate activităţile care vor contribui la schimbarea situaţiei persoanelor cu dizabilităţi din localitate şi ne-a asigurat că obiectivele organizatorilor expoziţiei şi cele ale administraţiei publice locale, sunt comune, şi se vor concretiza în activităţi de îmbunătăţire continuă a calităţii vieţii şi bunăstării locuitorilor din comunitate.
Asupra procesului educaţional şi incluziunii sociale a copiilor cu Cerinţe Educaţionale Speciale (CES) din localitate s-a expus Dna Tatiana Calmaţui, director adjunct, L.T. “Ion Pelivan”: “Fiecare copil este diferit şi special şi are propriile nevoi, fie că este sau nu un copil cu dizabilităţi. Toţi copiii au dreptul la educaţie în funcţie de nevoile lor. Şi copiii diferiţi au drepturi egale cu ceilalţi, iar procesul educaţional din localitatea noastră continuă să rămână unul marginalizant şi discriminatoriu, împiedicând formarea, împlinirea de sine şi afirmarea personalităţii copilului. Copii cu dizabilităţi nu sunt speciali în sine. Ei au nevoie doar de o abordare personalizată în ceea ce priveşte demersurile care se întreprind în educaţia lor. Beneficiile incluziunii sunt reciproce, dar majoritatea dintre noi n-a conştientizat încă acest lucru evident”.
Colecţia fotografică a fost realizată şi promovată în cadrul parteneriatului dintre Asociația Obștească “Eco-Răzeni”, Alianţa Organizaţiilor pentru Persoane cu Dizabilităţi şi AO Centrul Media pentru Tineri, cu susţinerea financiară a IM Swedish Development Partner.
Articol realizat de: Galina Spinenco Manageră Program Incluziune Asociația Obștească “Eco-Răzeni”